Het Binntal

 

Het Binntal ligt in het Zwitserse Wallis, tussen het Rhonedal en de Italiaanse grens. Het maakt deel uit van het 160 km2 grote Landschaftspark Binntal. Samen met het eraan grenzende Parco Naturale Veglia DŽvero heeft de wandelaar 245 km2 beschermde natuur ter beschikking. De regels van natuurparken zijn helaas veel minder streng dan die van een nationaal park. Op de site van Zwitserland Toerisme staat ook info over de natuurparken.

Bij Routes downloaden vind je de globale routebeschrijvingen van 3 wandelingen en 1 beklimming (max. III-).

 

Artikel in Bergen Magazine

In Bergen Magazine 4/2011 staat het artikel over onze reportage in het Binntal.

 

http://noeslautier.nl/files/Binntal-art Bergen Magazine.pdf

http://bergwijzer.nl/magazine

Vervoer

Auto: snelste verbinding via Autoverlad Lštschberg (met auto op de trein door de Lštschbergtunnel) van Kandersteg naar Goppenstein.

Vliegtuig: Swiss (Swiss International Air Lines) AŐdam – ZŸrich (4x daags), en AŐdam – Basel (1x daags). Voor reserveren: best price-systeem, vroeg boeken = voordelig reizen. Trein ZŸrich-Flughafen – Fiesch ca. 3.15 uur. Postbus Fiesch - Binn ca. 0.25 uur. In het hart van het Binntal rijdt de Bus Alpin (op sommige tijden reserveren verplicht, min. 2 uur tevoren).

Trein: NL – Basel – Fiesch, dag- en nachttreinen.

Info trein: http://www.sbb.ch; http://www.citynightline.nl; http://www.nshispeed.nl.

Info bus: http://www.postbus.ch; http://www.busalpin.ch.

Info trein, bus, boot: http://www.swisstravelsystem.ch (o.a. voordeelpassen).

In het Binntal rijdt een Bus Alpin, die wandelaars naar beginpunten van bekende wandelingen rijdt. Heel jammer dat de eerste bus te laat vertrekt als je een lange tocht gaat maken en de laatste bus veel te vroeg.

I: www.busalpin.ch

 

Beste periode

Juli t/m september.

 

Meer info

Zwitserland Toerisme Callcenter, tel. 00 800 100 200 30 (gratis, Nederlandstalig, ma-vr); (natuurparken). Alle benodigde info voor Zwitserlandreizen. Mondelinge informatie, gratis toezending brochures, indien gewenst boeking verblijf en reis. Publicaties: algemene brochures over Zwitserland en regioŐs, reizen met openbaar vervoer, accommodatie, wandelen, enz.

I: www.MySwitzerland.com

Toeristenbureaus ter plekke: Goms, Binn en Ernen.

Regio-informatie: Wallis.

 

Musikdorf Ernen

In Ernen zijn muziekliefhebbers aan het goede adres. De hele zomer is er van alles en nog wat op (klassiek) muziekgebied te beleven.

 

Milieu

Mountain Wilderness zet zich op 3 manieren in voor het beschermen van berggebieden wereldwijd, zowel van de culturele aspecten als de natuur:

* Focus op zelfredzaamheid in de bergen, met respect en liefde voor de natuur.  Wie de bergen betreedt, moet over de nodige kennis en vaardigheden beschikken om dat zelfstandig te kunnen doen.

* Actievoeren tegen activiteiten met een negatieve impact zoals b.v. heli-ski‘n en het recreatieve gebruik van sneeuwscooters. Het tegengaan van het exploiteren van de bergen voor commerci‘le doeleinden.

* Het bevorderen van het ontwikkelen van berggebieden met respect voor de bewoners en hun toekomst.

 

Fietsen

De weg van Ernen naar Binn is smal en zeer bochtig. Vlak v——r Binn is een ca. 2 km lange tunnel aangelegd, die nŽt iets te smal is om autoŐs met caravan uit tegenovergestelde richtingen elkaar makkelijk te laten passeren. Sommigen vinden het al vervelend om z—nder caravan door die tunnel te rijden. Fietsers hoeven niet door de tunnel, maar kunnen de oude weg door de Twingischlucht gebruiken. Die weg is recent opgeknapt, of wordt in 2012 opgeknapt. Als alles verloopt zoals gepland, was de weg einde zomer 2011 klaar.

 

Muildiertrekking

Het bedrijf Bergland in Ernen is veelzijdig. Ze hebben een uitnodigende biologische winkel, bewerken vele hectaren grond op biologisch dymanische wijze, houden koeien Žn organiseren muildiertrekkings.

 

Hotel Ofenhorn

Hotel Ofenhorn hŽt adres voor koffie met taart, en romantisch dineren en overnachten. Het hotel opende zijn deuren in 1883. Sinds 1987 neemt de vereniging Pro Binntal (met ruim 1000 leden) het onderhoud en de restauratie van het gebouw voor zijn rekening.

 

Accommodatie

Er is veel keus aan accommodatie. In alle dorpen en gehuchten is wel iets. Zie daarvoor de sites van de toeristenbureaus. Hieronder enkele aanraders waar wij zelf geweest zijn.

 

BinntalhŸtte (2275 m) SAC

Cošrdinaten: 665.650/136.275

Vanaf Imfeld: 3 uur

Eigendom van de Section DelŽmont van de Zwitserse Alpen Club SAC

T: (0041) (0)27 971 47 97

I: http://www.vs-wallis.ch/wallis/huetten/binntal.html

50 plaatsen. Reserveren dringend aanbevolen.

De club wordt in wisseldienst gerund door de Section DelŽmont van de Schweizer Alpen-club SAC.

Winterraum hele jaar open. Huttenwaard aanwezig: eind juni – eind september en in het toerskiseizoen.

Zeer drukke, maar gezellige hut. Uitgangspunt voor de beklimming van de Ofenhorn (3235 m) en vele andere interessante bergen. De Ofenhorn is een mooie uitzichtsberg, gletsjerervaring vereist.

 

MittlenbŠrghŸtte (2395 m)

Cošrdinaten UTM: X 444466.6/Y 5137145.2,

Vanaf Imfeld: 3 uur

PrivŽhut

T: (00 41) (0)27 971 45 48 (hut); (00 41) (0)79 220 31 82 (huttenwaard).

I: http://www.mittlenberg.ch

26 plaatsen. Reserveren verplicht. Open: mrt.-apr. en juni-okt. (met huttenwaard). Uitgangspunt voor o.a. de Ofenhorn en vele andere interessante bergen. Deze hut hebben wij niet bezocht.

 

Hotel Ofenhorn (sinds 1883)

Een bezoek aan het Binntal is niet compleet zonder minimaal een kop koffie of iets anders te hebben gedronken op het sfeervolle terras. Het hotel heeft de sfeer uit 1883 behouden, maar is voorzien van gemoderniseerde kamers. Hier uit eten gaan (en overnachten) is een aanrader.

I: www.ofenhorn.ch

 

Camping Giessen (Campingplatz fŸr Natur- und Wanderfreunde)

Familie Guntern

T: 00 41) (0)27 971 46 19

I: www.camping-giessen.ch

Ligging: ca. 2 km voorbij Binn, aan de weg naar Imfeld.

Reserveren aanbevolen. Als de camping vol dreigt te raken, is er alleen nog plaats in een weiland zonder bomen/schaduw. Maar wie vroeg boekt, kan onder de bomen aan de ruisende rivier staan. Er is maar ŽŽn camping in het Binntal. De camping heeft eenvoudig maar toereikend sanitair en de sfeer is uitstekend. Ős Morgens kun je brood kopen (Ős avonds bestellen), plus koeken etc. Populaire camping bij Nederlanders.

 

Speciaal voor kids: het Zauberwald

Bij Ernen ligt een leuk toverwoud voor kinderen, dat echt de moeite waard is. Zelfs zonder kinderen had ik het er naar mijn zin.

I: www.zauberwaldernen.ch.

 

Landschaftspark

Het Zwitserse deel van het grensoverschrijdende natuurpark heet Landschaftspark Binntal; het Italiaanse deel heet Parco Naturale Veglia Devero. In het park zijn ruim 200 mineralensoorten voorhanden, waaronder 23 zeer bijzondere. Niet dat je die zomaar kunt vinden, maar ze zijn er wŽl. Er liggen 9 berghutten in het park, de meeste in Itali‘. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om de heerlijke natuur met zijn (wandel)bergen, knalblauwe meren, meanderende rivieren en murmelende beken te doorkruisen. Kijk bij Routes downloaden en je vindt een wandeling naar de Schaplersee en een hele lange rondtocht die langs het beroemde Lago di Dvero loopt (route Albrunpass en BinntalhŸtte).

I: www.landschaftspark-binntal.ch

I: www.parcovegliadevero.it

 

http://www.parcovegliadevero.it/

Mineralen-excursie

Een dagje mineralen zoeken is populair. Je kunt zelf aan de slag, maar je leert meer over mineralen als je onder leiding van Ewald Gorsatt gaat. Hij heeft een mineralenwinkel in Binn, organiseert excursies en geeft workshops stenen slijpen. Hij is een echte autoriteit op het gebied van mineralen.

Binntal Mineralien, Ewald Gorsatt, Binn

T: 027 971 03 10

I: www.gorsatt.ch