Info Alpen

Deze pagina's zijn nog volop in ontwikkeling. Bij 'Mont Blanc', 'Binntal' en 'Overige gebieden' staat al info.

Is het Zwitserse Ticino geschikt om een trektocht met kinderen te maken? Kun je in de Franse Queyras een paar leuke wandeltopjes beklimmen? Hoe zwaar is de Tour de Matterhorn? Is er een mooie 4e-graads rotsbeklimming in de Franse Aravis? Bergwandelaars en klimmers zitten – ondanks internet – vol vragen over tochten in de Alpen.

Op deze pagina’s vind je bergwandelinfo over de gebieden die ik het beste ken (dagtochten, huttentrektochten, (rots)beklimmingen). Info voor wandelaars én klimmers. Heel concreet, met welke kaarten, hoe moeilijk, de etappes, en wel of niet geschikt voor kinderen. Met zo’n tochtidee kun je naar de winkel om de benodigde kaarten te kopen en – als er een gidsje van is – het bijbehorende gidsje. 

Hier staan alleen tochten en beklimmingen die mijn partner Robert Eckhardt of ik zelf hebben gedaan, dat is het criterium.

Lawines

Zelfs tijdens een eenvoudige wandeling op sneeuwschoenen is er kans op een lawine. Welke lawine-uitrusting heb je standaard bij je? Tijdens een reportage voor Op Pad in het Zwitserse Graubünden gingen we op stap met een Zwitserse Wanderleiter (een bergwandelgids). Hij vertelde ons over de lawine-uitrusting. Bekijk de video met de uitleg van bergwandelgids Isidor Sepp.

 

Paklijsten
Paklijst Huttentochten

Met een goede paklijst wordt inpakken een fluitje van een cent. Aan het eind van deze paklijst zijn twee lege pagina's toegevoegd waarop je extra spullen kunt zetten.

 

Paklijst dagtochten middel- en hooggebergte

Ook voor een dagtocht is een paklijst makkelijk. Aan het einde van de lijst is één lege pagina toegevoegd waar je extra spullen op kunt noteren.


Moeilijkheidswaardering

De moeilijkheidsgraad van de wandelingen in mijn gidsen en info is ontleend aan de Zwitserse gradering T1 t/m T6. De moeilijkste passage van een tocht bepaalt de moeilijkheidsgraad.

 

T1: Goede, eenvoudige paden. Vlak/glooiend terrein, geen gevaar voor een val in de diepte. Oriëntatie probleemloos, wandeling ook zonder kaart mogelijk.

 

T2: Pad met aanzienlijke hoogteverschillen. Deels steil terrein, gevaar voor val in de diepte niet uitgesloten. Tredzekerheid, kennis van oriëntatie en bergwandelschoenen noodzakelijk.

 

T3:  Geen echt pad, wel padsporen, geëxponeerde passages kunnen met klimtouw of kettingen gezekerd zijn, evt. handen nodig voor evenwicht. Soms steile afgronden, gruis en losse rotsen: gevaar om te vallen. Tredzekerheid, goed oriëntatievermogen, elementaire alpiene vaardigheden en stevige bergwandelschoenen noodzakelijk.

 

T4:  Pad niet altijd zichtbaar, deels padloos, soms handen nodig voor voortbeweging. Zeer steil terrein, linke grashellingen, losse rotsen. Noodzakelijk: vertrouwd zijn met geëxponeerd terrein en beoordelen terrein; uitstekend oriëntatievermogen, alpiene ervaring, goede bergwandelschoenen.

 

T5:  Vaak padloos, enkele eenvoudige klimpassages tot 2e-graads. Geëxponeerd, zwaar terrein, puin/losse rotsen, eenvoudige sneeuwvelden. Uitstekend oriëntatievermogen en feilloze beoordeling terrein onontbeerlijk. Alpiene ervaring, elementaire kennis en ervaring met pickel, stijgijzers en touw noodzakelijk.

 

T6:  Meest padloos, klimpassages tot 2e-graads, meestal niet gemarkeerd. Vaak zeer geëxponeerd, link puin/losse rotsen, steile sneeuwvelden met gevaar voor uitglijden. Brede alpiene ervaring, uitstekend oriëntatievermogen en beheersing alpiene hulp- en zekeringsmiddelen onontbeerlijk.

 

Bergwandelgids Tour du Mont Blanc: herzien in 2022 en nog volop te koop.

De gidsen 'MET UITZICHT OP DE MONT BLANC' en 'MET UITZICHT OP DE ECRINS' zijn beide UITVERKOCHT! Bij De Zwerver in Groningen, De Noorderzon in Arnhem en Pied à Terre/Scheltema in Amsterdam zijn misschien nog enkele exemplaren te koop.